Ve stresových situacích reagujeme každý trochu odlišně. Někdo přibývá na váze, jiný hubne. Mám mezi svými klienty zkušennosti, že váha při stresové situaci ne a ne klesnout. Tento přežitek je už od dob, kdy naši předci běhali nahatí po lesích a živili se lesní zvěří a bubulemi. Když přišla stresová situace, tělo automaticky zadržovalo tuk, protože v něm byla uložená energie na horší časy (např. období hladu, zima, atd..). Naopak hubnutí při stresu bývá přisuzováno tomu, že člověk téměř nejí, proto ztrácí na hmotnosti. Ovšem tento způsob hubnutí má i své následky. Když přijde období klidu - sní se, co je zrovna po ruce. Protože teď si to přeci mohu dopřát. Pozitivně naladění lidé, jsou lidé, kteří jsou se svým tělem spokojeni. Proto stejně spokojený člověk může být s nadváhou, protože má své tělo rád a je sám se sebou spokojený. Je to velice indivuduální určovat, kde je ta "standardní" hranice jak bychom měli vypadat, vždyť každý se cítí spokojený jinak. I stresovou situaci různí lidé zvládají odlišně. Ale vždy při zdravém způsobu hubnutí doporučuji čistou hlavu, vyhýbat se stresovým situacím a umět relaxovat.
Diskuze
Potřebujete s něčím poradit, či máte zajímavé postřehy z výživy? Podělte se s námi:
úbytek váhy
Ilona | 16.01.2012
Dobrý den Eliško, zajímalo by mě, jaký je ideální úbytek váhy, vím že rychle shozená kila asi neni nejlepší výsledek že?
Re: úbytek váhy
E.H. | 18.01.2012
U každého jedince je doporučený úbytek váhy jiný. Záleží na tom, jestli se jedná o člověka se 120 kg, kdy požadavek na hubnutí bude větší než třeba u 80ti kilové ženy. Přistupuji ke svým klientům individuálně a spolu hledáme nejúčinější cestu k cíli. Ideální váhový úbytek doporučuji 0.5-1kg za týden.. Jedině tak máme jistotu, že váhový úbytek bude opravdu z tuku a nebude se odbourávat svalová hmota. Důsledek rychlého hubnutí, kdy zázračné diety slibují týdení úbytek 5-10 kg, je nesmysl. To co se při těchto rychlých dietách odbourá, je tolik potřebná svalová hmota a voda. To co nám naopak zůstane je ten nežádoucí tuk. Po přejití na "normální" stravu po podobné drastické dietě, ovšem přibereme zase jenom tuk a je tu tolik známý jojo efekt. Ztracenou svalovinu musíme dlouhodobě budovat náročným tréninkem. Je nutné si uvědomit, že jedině postupným a pomalým hubnutím docílíme trvalých výsledků při dlouhodobé změně stravovacího režimu.
Re: Re: úbytek váhy
Ilona | 18.01.2012
Děkuji za odpověď. Původně jsem vážila 58 kg, před časem jsem přibrala na 67 kilo, pomocí zdravé stravy a cvičení jsem začala hubnout +- kilo týdně, je to ideální?
snídaně
Lucie | 13.01.2012
Dobrý den,
četla jsem Váš článek ohledně nezbytnosti snídaní. Chci se zeptat, jak by měla vypadat správně vyvážená snídaně. Slyšela jsem, že je dobré po ránu vypít sklenici vody, nebo džusu, co je na tom pravdy?
Děkuji za odpověď
Re: snídaně
E.H. | 14.01.2012
Správně vyvážená snídaně by se měla skládat ze sacharidů- tvoří základ snídaně, tak by jich mělo být nejvíc. Dále z bílkovin a tuků. Sacharidy volíme komplexní (to jsou ty, co uvolňují energii pozvolna a drží hladinu glykemie v rovnováze). Mezi tyto potraviny se řadí: celozrnné pečivo, vločky, celozrnné produkty: knäckebrot, těstoviny,.. Doplníme vhodnou a kvalitní bílkovinou: tvaroh, vejce, sýr, popřípadě kvalitní šunkou s převažujícím podílem svaloviny. Můžeme přidat i trochu kvalitního tuku. Samozřejmě nezapomínáme na ovoce, nebo zeleninu. Ranní sklenice vody nebo džusu je vhodná k doplnění tekutin. Tělo během noci dehydruje, proto už po ránu je dobré zařadit více tekutin. Kvalitní džus navíc dodá vitaminy a minerální látky. Ovšem doporučovala bych pro zdraví pít džusy z čerstvě vymačkaného ovoce. Nebo 100% bez přídavku cukru. Pro redukční režim je nutné si uvědomit, že džusy jsou velkou kalorickou bombou. Ředíme je vodou alespoň 1:2. Vhodné je po ránu vypít i vlažnou vodu s citronem. Je prevencí zácpy a navíc se nemusíme obávat nadbytečných kalorií.
Re: Re: snídaně
Lucie | 16.01.2012
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Slyšela jsem, že ranní sklenice vody/džusu je dobrá pro správné nastartování metabolismu, je to pravda. Džusu jsem se právě bála, vzhledem k jeho kaloričnosti.
Re: Re: Re: snídaně
E.H. | 18.01.2012
Správné nastartování metabolismu je, když člověk pravidelně snídá a to do 30ti minut po probuzení. Dostatek tekutin po ránu je pozitivním přínosem. Nebojte se ráno vypít až půl litru tekutin. Může to být ovocný nebo zelený čaj, voda s citronem, nebo džus ředěný vodou- po ránu bych se jeho kaloričnosti tolik neobávala, pokud bude dostatečně ředěný a bude zastávat pouze roli "ranního nakopávače" :)